Na de verhuizing eind juli van dagopvang Plevier en Patrijs is Noaberhuus de Posten officieel in gebruik genomen. Een gezellige opening op 5 oktober gaf het startsein, compleet met een culturele reis van hapjes en spekkoek van de zittende ontmoetingsgroepen.
Monique Terhaar, leidinggevende welzijn en zorg en Besna Alp, welzijnsbegeleidster blikken tevreden terug na een hectische periode. “De verhuizing ging snel, omdat we dit pand natuurlijk niet leeg wilden laten staan. We hadden een plan gemaakt om de groepen stapsgewijs deze kant op te laten komen. Binnen twee, drie dagen zijn we verhuisd,” vertelt Monique, “In het begin hadden we een beetje het gevoel dat we uit de Posten verdreven werden en dat er geen verbinding meer zou zijn. Maar nu we hier eenmaal werken, geeft het een prettig gevoel. Persoonlijk ben ik blij met deze fijne verbetering. Het is hier een stuk ruimer dan bij de Posten. We zitten hier echt op onze plek.”
Meer overzicht
In de grootste ruimte zijn de Syrische dagopvanggroepen Plevier en Patrijs gehuisvest. Het vertrek wordt door kamerschermen verdeeld. “Eigenlijk is het er wel makkelijker op geworden,” legt Besna uit, “We hebben zo meer overzicht en kunnen elkaar makkelijker helpen. Eerst kijken we samen tv of praten we over het nieuws en daarna starten beide groepen hun eigen activiteiten.” Problemen ondervinden ze niet.
Behoefte aan eigen cultuur
Het Noaberhuus biedt ook maatschappelijke voorzieningen aan twee ontmoetingsgroepen zonder indicatie. De Syrisch Orthodoxe groep Bsayno (welkom in het Armeens), de Indisch Molukse ontmoetingsgroep Rumah Senang (tevreden huis - voorheen de groep Mapir Sadja) ondernemen wekelijks met hun eigen groep een leuke activiteit en drinken er koffie. “De meeste deelnemers wonen op loopafstand. Vaak zijn ze eenzaam,” weet Besna. Bewust zijn de groepen op cultuur ingedeeld. “Oudere mensen hebben behoefte om hun eigen cultuur op te zoeken, ze spreken vaak onvoldoende Nederlands. Dan is het fijn dat je mensen om je heen hebt die je wel verstaan. Je merkt dat die behoefte groter wordt naarmate ze ouder worden. De vrijwilligers die ons helpen, passen bij die doelgroep. Zij spreken de taal en kennen de cultuur.”
Ontmoetingsgebouw voor omwonenden en collega’s
Het Noaberhuus is een mooie afspiegeling van de wijk. “In de zuidwijken in Enschede zijn veel verschillende culturen. We zijn het enige huis binnen de wijk De Posten dat meerdere cultuurgroepen kent,” zegt Monique, “Dat is best uniek. Het is mooi voor de mensen in de wijk om elkaar hier te ontmoeten, maar die ontmoeting kan ook bestaan uit collega’s van De Posten. Ze worden van harte uitgenodigd uit om een kijkje te komen nemen in het Noaberhuus. Niet alleen voor een rondleiding. Binnenkort zijn er vergaderruimtes en flexruimtes beschikbaar. De Wifi is nu al aangesloten en de koffie staat klaar. Je kunt hier in alle rust werken. Straks zijn de ruimtes te reserveren in TopDesk, en het is op loopafstand van de Posten.”
Ons hart gaat
anders kloppen ...